Skip to main content

Questions And Answers (John 9)

John 9 is a chapter that's full of questions and answers.
  • (1) Question: " ... who sinned, this man or his parents ... ?" (John 9:2).
Answer: "Neither ,,, this happened so that the work of God might be displayed in his life" (John 9:3).
  • (2) Question: "Isn't this the same man who used to ... beg?" (John 9:8).
Answer: "I am the man" (John 9:9).
Whatever we may have been, the grace of God is able to lift us up. Praise the Lord!
  • (3) Question: The "How" question - "how were your eyes opened?" (John 9:10).
Answer: The "Jesus" answer - "The man called Jesus ... " (John 9:11).
May God help us to look away from ourselves and say, "This is what the Lord has done for me.
  • (4) Question: "Where is this man?" (John 9:12).
Answer: "I don't know" (John 9:12).
When, at first, you don't find Jesus, keep looking for Him. he has given us His promise: "Seek and you will find."
  • (5) Question: "How can a sinner do such miraculous signs?" (John 9:16).
Answer: Sometimes, a question needs to be answered with some more questions - Is this man a sinner? Do His miraculous signs not show Him to be something more than a sinner?"
As our questions move from beyond unbelieving questions to questions that are listening for the answer of faith, we begin to hear God's answer: This is My Son. This is your Saviour.
  • (6) Question: What have you to say ... ?" (John 9:17).
Answer: "a prophet" (John 9:17).
Here, we have a step in the right direction. By itself, the miracle does not demonstrate that Jesus is the Saviour. Saving faith comes later. It comes through Christ's self-disclosure (John 9:35-38). Without the Gospel explanation, miracles remain strange events for which we can find no explanation. When Jesus reveals Himself to us as our Saviour, we see that all the pieces of the jigsaw fit together to make a beautiful picture. No longer do we see miracles as strange events that leave us wondering what to make of it all. We see Jesus as our great Saviour.
  • (7) Question: "Is this your son ... born blind?" (John 9:19).
Answer: "We know that he is our son ... born blind" (John 9:20).
What we are, in ourselves, is no obstacle to the grace of God. We recognize that the man's blindness was not caused by sin (Go back to the first question and answer - John 9:2-3). We should, however, say two things about the man's blindness and our sin. His blindness was no problem for Jesus. Our sin is no problem for Jesus. He gave the man his sight. He gives us the forgiveness of our sins.
  • (8) Question: "How then does he now see?" (John 9:19).
Answer: "We don't know" (John 9:20).
What a non-committal answer! When people don't want to acknowledge what's staring them in the face, they say, "We don't know." That's not really an answer at all! That's evading the question. This question calls for the answer of faith - not for "We don't know"!
  • (9) Question: "What did he do to you? How did he open your eyes?" (John 9:26).
Answer: "Do you want to become His disciples?" (John 9: 27).
Here's a call to commitment. Let there be less "We don't know" and more "Yes, Lord. We want to be Your disciples."
  • (10) Question: "Do you believe ... ?" ( John 9:35).
Answer: "Tell me that I may believe" (John 9:36).
We hear the question, "Do you believe?" We ask the questions, "How am I to believe? What am I to believe?" Jesus is the answer to our question. everything is leading us to Him. The desire to believe, the search for faith - It all comes from Him. He is working in us. He is creating faith in our hearts. He teaches us what it means to have faith. He shows us that real faith is faith in Him.
  • (11) Question: "Are we blind?" (John 9:40),
Answer: " ... you claim to see ... your guilt remains" (John 9:41).
There is a blindness that does not come from sin (See, again, the first question and answer - John 9:2-3). There is another blindness that comes directly from our sin. It is the result of our sin. It is a blindness which Jesus can remove - but we must want Him to remove our blindness. We must want Him to forgive our sins. We must want Him to be our Saviour.

Comments

Popular posts from this blog

Lord, we worship You in the place of worship ...

Psalm 48:1-14 Lord, we worship You in the place of worship – “Within Your Temple, we meditate on Your unfailing love.” Help us to go out from there, and play our part in seeing that Your praise “reaches to the ends of the earth” (Psalm 48:: 9-11). How will other people know of Your love, if we don’t tell them? How will they find their way to Your House, if we don’t invite them? When we share Your Word with others, help us to remember Your promise: “My Word … will not return to Me empty, but will … achieve the purpose for which I sent it” (Isaiah 55:11).

Jesus And The Woman At The Well – Learning From Jesus

Jesus is tired. He rests at the well. A woman comes along … Out of this very ordinary situation comes a great opportunity to speak of spiritual truth. Jesus doesn’t barge in like a bull in a china shop. He makes an intriguing comment about “living water” (John 4:10), and, then, He waits for the woman’s reply. She asks Him to explain what He means (John 4:11-12). She asks. Jesus answers. His answer is a call to faith. He doesn’t start pleading with the woman – putting pressure on her. He gives a general answer to her question. His answer leads to her next question, “Sir, give me this water … ” (John 4:15). The woman recognizes the uniqueness of “this water.” Jesus is speaking about something different. She’s still confused. She’s doesn’t understand what He’s talking about – but she wants to understand. Suddenly, Jesus changes the direction of the conversation. He asks her to go and get her “husband” (John 4:16). What’s going on here? What’s this all about? Jesus ...

Conversion

" ... Will you ... come and stand before Me in this house, which bears My Name, and say, We are safe" - safe to do all these detestable things? Has this house, which bears My Name become a den of robbers to you? But I have been watching! declares the Lord" (Jeremiah 7:8-11). “God demands a conversion of the mind and heart as the basis of peace and security (cf. Is 26:3), not the superstitious veneration of a stone building or a traditionally sacred site” ( R K Harrison , Jeremiah ).